CRI-indeksi? Mitä korkeampi, sitä parempi! | Valomania
Levý banner
Pravý banner
Valikko


0 0,00
99 lisää ilmaiseen toimitukseen
Kategoria

CRI-indeksi? Mitä korkeampi, sitä parempi!

Tietoa valonlähteistä

Karoliina

Tärkeä ja usein aliarvioitu parametri on värintoistoindeksi. Sitä kutsutaan CRI:ksi (color rendering index, värintoistoindeksi), jota joskus kutsutaan nimellä Ra.

CRI-indeksi? Mitä korkeampi, sitä parempi!

Jos olet unohtanut tämän parametrin, sinun kannattaa olla nyt kuulolla, sillä se voi olla suuri apu valaistusta valittaessa.

Indeksin arvo voi olla asteikolla nollasta sataan, jossa CRI = 100 osoittaa täysin tarkan värintoiston, joka vastaa kirkasta päivänvaloa. Pienet arvot voivat vääristää värejä kokonaan.


 Index CRI

Valonlähteitä, joilla on korkea CRI-indeksi, käytetään aina, kun tarvitaan tarkkaa värien toistoa, kuten esimerkiksi tuotannossa, terveydenhuollossa, taidepajoissa, keittiöissä, kaupoissa jne. Käytännön hyödyn lisäksi CRI voi vaikuttaa psyykkeeseen. Huoneessa, joka on valaistu valonlähteellä jossa on matala CRI, voimme tuntea olonsa huonommaksi kuin hyvin valaistussa huoneessa. Ihmiset voivat näyttää alhaisen CRI:n valossa väsyneemmiltä tai sairaammilta, ruoka voi heikottaa ja näyttää harmaalta. Korkeat CRI-arvot lisäävät houkuttelevuutta.

Valoja ostettaessa tämä tekijä on erityisen tärkeä kylpyhuoneen tai keittiön valaistuksessa. Erityisesti naiset arvostavat kylpyhuoneen laadukasta valaistusta meikatessa. Keittiössä näet ruo'an oikeissa väreissä. Voit helposti erottaa tuoreet ruoat niistä, jotka eivät ole enää tuoreita. Kummat mansikat näyttävät sinulle houkuttelevammilta?


 Index CRI
 

Nykyään suurimmalla osalla tarjolla olevista CRI-polttimoista on jo yli 80, jota pidetään yleensä laadukkaana värintoistona. Jotkut valmistajat tarjoavat erikoispolttimoita joiden CRI = 100.

Ohessa taulukko CRI-arvoista erityyppisille valonlähteille. Nämä ovat kuitenkin vain ohjeellisia numeroita, koska kullakin valmistajalla polttimoiden arvot on asetettu eri tavalla. Yleensä klassisilla hehkulangoilla ja halogeenilampuilla on paras värintoisto. Nykyään LED-polttimoita, joilla on erittäin hyvä värintoisto, on tarjolla markkinoilla.


Valonlähteen tyyppi

Virrankulutus (W)

CRI

Klassinen polttimo

25 - 100

100

Halogeeni polttimo

20 - 300

100

Lineaarinen loisteputki

14 - 80

80 - 98

Kompakti loistelamppu

5 - 80

80 - 90

Halogenidilamppu

20 - 2000

65 - 90

Korkeapaineinen natriumlamppu

50 - 1000

24

Matalapaineinen natriumlamppu

18 - 180

10 - 20

Elektroditon induktiolamppu

35 - 300

80

LEDit

0.01 - 3

70 - 90

 

On tärkeää tietää, että värintoistoindeksi on vain yksi parametreista, jotka vaikuttavat valon kokonaistehoon. Tuloksena oleva valo riippuu muista parametreista, kuten värilämpötilasta tai valovirrasta, mutta myös sopivan sävyn valinnasta. Tarkimman värintoiston saavuttamiseksi on suositeltavaa käyttää lamppuja, joiden värilämpötila on noin 4000 kelviniä, jotka hehkuvat neutraalilla valkoisella valolla ja minimoivat siten valaistujen esineiden värin. Optimaalisen valotehosteen saavuttamiseksi on tarpeen tuntea nämä parametrit ja käyttää niitä asianmukaisesti.

Autor článku:

Karoliina
Karoliina Asiakaspalveluasiantuntija

Karoliina ei ole vain asiakaspalveluasiantuntija, vaan myös modernin LED-valaistuksen harrastaja. Hänen artikkeleissaan neuvotaan kuinka voit säästää sähköä tai kuinka valitset oikean hehkulampun. Hän antaa sinulle myös vinkkejä talon ja puutarhan perusteelliseen valaisemiseen.

Kysy mitä vain

Karoliina

Autamme sinua valinnassasi sekä kaikissa teknisissä ongelmissa.

(09) 42722263 (ma-pe, 7:00-15:30).

Kysy
 
 
 
 

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietoja henkilötietojen käsittelystä. i