Kuinka valitset sopivan värilämpötilan valonlähteelle | Valomania
Levý banner
Pravý banner
Valikko


0 0,00
99 lisää ilmaiseen toimitukseen
Kategoria

Kuinka valitset sopivan värilämpötilan valonlähteelle

Valonlähteet
Odpověděl:
RiikkaRiikka

Vastaus:

Valon valinnassa ei kannata ottaa huomioon vain taloudellista näkökohtaa, sillä on yhtä tärkeää, että tunnet olosi mukavaksi kun valo on päällä. Siksi on myös mietittävä, mitä värilämpötilaa tietty valonlähde lähettää. Selkeyden vuoksi on parasta jaotella värilämpötila kolmeen tyyppiin: lämmin valkoinen, viileä valkoinen ja päivänvalo.

Lämmin valkoinen - rentoutumiseen

Suurimmalle osalle ihmisistä miellyttävin ja tavallisin käytössä oleva väri on lämmin valkoinen. Tällä värillä on hieman keltainen sävy. Vakiolamput, halogeenilamput, kalliimmat loistelamput ja LED-lamput lähettävät tämän tyyppistä valoa. LED-polttimoissa on kuitenkin ollut tapana käyttää hieman valkoisempaa valoa kuin täysin keltaista. Näin LED-lamput pääsevät lähemmäksi päivänvaloa, ja lisäksi liian keltainen väri ei ole hyväksi silmille.

Lämmintä valkoista väriä suositellaan huoneisiin, joita käytetään rentoutumiseen ja joissa haluamme tuntea olomme mukavaksi - pääasiassa makuuhuoneisiin, olohuoneisiin tai lastenhuoneisiin.
 

 

Päivänvalo - työskentelyyn

Valonlähteitä, joissa on päivänvalon värilämpötila (kutsutaan joskus neutraaliksi valkoiseksi) käytetään yleisesti kotitalouksissa. Tämän valkoisen värin valonlähteillä on valkoinen sävy ja ne sopivat tiloihin, joissa ollaan aktiivisia ja joissa tarvitaan "hyvää näkyvyyttä ilman keltaista sävyä". Tällaisia valonlähteitä suositellaan erityisesti keittiöihin, kylpyhuoneisiin, käytäviin, lastenhuoneisiin ja toimistoihin.

 

 

 
Kylmä valkoinen - toimintaa varten
 
Kolmas tyyppi on valonlähde, jossa on viileä valkoinen väri. Valo on erittäin kirkas ja elinvoimainen. Viileän valkoisen värilämpötilassa on joskus sinertävä sävy. Tämä väri tukee keskittymistä, jolloin silmät eivät väsy niin paljon (viileä valkoinen värilämpötila sopii työskentelyyn tietokoneen kanssa). Löydät viileän valkoisen värilämpötilan valonlähteitä työhuoneista, toimistoista, liiketiloista ja teollisuushalleista. Värilämpötila on hyödyllinen myös pimeissä huoneissa, kuten kellareissa.
 

Kelvin (K) määrittää värilämpötilan

 
Miten saat selville mihin värilämpötilaluokkaan tietty valonlähde kuuluu? Saattaa olla tarpeen tietää kuinka monta Kelvin-yksikkö valo on tai mikä on sen väri. Kelvin-tiedot on ilmoitettava kunkin valaisimen tuotepakkauksessa. Väriin pätee myös yksi yksinkertainen sääntö: mitä enemmän Kelvinejä sitä valkoisempi tai sinisempi väri.

Värilämpötilasta on myös mielenkiintoista mainita hollantilaisen fyysikon Andries Kruithofin tutkimus. Hän on havainnut yhteyden valonlähteen värilämpötilan ja valaistuksen voimakkuuden välillä. Hänen mukaansa ihmiset suosivat lämpimän värilämpötilaa matalalla valaistustasolla, kun taas voimakkuuden kasvaessa ihmiset käyttävät mieluummin valonlähteitä, joissa on enemmän kelvinejä. 20 lx:n voimakkuudella valo, jonka värilämpötila oli noin 2000 K, koettiin parhaimpana ja yli 300 lx:n arvoilla yli 4000 K:n valo miellytti ihmisiä eniten.


Autor článku:

Riikka Asiakaspalveluasiantuntija

Karoliina ei ole vain asiakaspalveluasiantuntija, hän on myös LED-valaistuksen fani. Artikkeleissaan hän neuvoo sinua säästämään sähkökustannuksissa ja valitsemaan polttimon oikein. Lisäksi hän tarjoaa monia ideoita talon tai puutarhan valaisemiseksi.

Kysy mitä vain

Karoliina

Autamme sinua valinnassasi sekä kaikissa teknisissä ongelmissa.

(09) 42722263 (ma-pe, 7:00-15:30).

Kysy
 
 
 
 

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietoja henkilötietojen käsittelystä. i