Kuinka laskea huonevalaistus oikein? | Valomania
Levý banner
Pravý banner
Valikko


0 0,00
99 lisää ilmaiseen toimitukseen
Kategoria

Kuinka laskea huonevalaistus oikein?

Saatat olla myös kiinnostunut
Odpověděl:
KaroliinaKaroliina

Vastaus:

Kodin jokainen huone on tarkoitettu erilaiseen käyttöön, joten tämä tulisi ottaa huomioon myös valaistusta valittaessa.

Pitääkö sinun laskea kuinka paljon valoa tarvitset?

Käytä laskemiseen tätä yksinkertaista kaavaa: Miten paljon valoa tarvitsen = huoneiden lattia pinta-ala x 10-15 W  

Valo olohuoneessa

Olohuone on kotielämän keskus. Tämän takia valoja valittaessa on otettava huomioon valaistuksen erilaiset käyttötarpeet. Olohuoneessa jonka mitat ovat 4x5 metriä (20 m2tarvitaan valonlähteiden summaksi 400W. Paras valinta on energiaa säästävä loisteputki, joka säästää jopa 80% kulutuksesta. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon myös seinien ja huonekalujen väri, sillä mitä tummempi huonekalun väri sitä enemmän väriä se imee.
 
Luot perusvalon yleisvalaistuksella kuten kattovalolla. Tavanomainen kattokruunu korvataan usein riipus- tai baarikruunuilla. Olohuoneessa tulisi olla himmeä valo, jota opit arvostamaan varsinkin katsellessasi televisiota. Et halua pilata näköäsi, joten käytä lukemisen yhteydessä lattiavalaisinta. Himmentimellä varustettu lamppu on erinomainen, sillä voit itse säätää valon kirkkautta. Pöytä- ja lattiavalaisimet käännettävillä tai kallistettavilla kohdevaloilla ja joustavalla jalalla mahdollistavat valaistuksen mukauttamisen. Yksittäiset valot tulisi varustaa kytkimellä. Haluatko olohuoneesi olevan vieläkin mukavampi? Valitse tällöin himmeä valo.

Keittiön valaistus

Meillä on tapana laittaa keittiön valot usein päälle ja jättää ne palamaan pitkäksikin aikaa. Suosittelemme tämän takia energiaa säästävien LED-diodien käyttöä, joiden avulla voi myös vaihtaa valon väriä. Keittiöyksikön suositeltu intensiteetti on noin 35 W /m2 Varmista myös ettei keittiössä työskentelevä kokki peitä työskentelypisteeseen kohdistuvaa valoa vartalollaan. Keskuskattovalon lisäksi on suositeltavaa asentaa valot kaappien alle, jolloin saat täydellisesti valaistun työtilan. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi loisteputket. Ruokapöydän yläpuolelle on suositeltavaa sijoittaa riippuvalaisin, jonka korkeus on säädettävissä. Muista valita valaisin pöydän koon ja muodon mukaan. Ihannetapauksessa valon tulisi olla noin 60 cm pöydän yläpuolella ja istuvan ihmisen silmien korkeuden yläpuolella.


Makuuhuoneen valaistus

Käytämme nykyään makuuhuoneita myös muitakin tarpeita kuin vain nukkumista varten. Mutta jos käytät makuuhuonetta vain nukkumiseen, tarvitset keskusvaloksi vain kaksi yöpöytävalaisinta. Tarvittava valomäärä neliömetrille on 15-20 W. Jos makuuhuoneessa on vaatekaapit, asenna kohdevalot 50 cm päähän vaatekaapista, jolloin ne antavat valoa myös kaapin sisälle. Arvostat myös mahdollisuutta sytyttää ja sammuttaa valot sängystä käsin. Voit tehdä tämän kauko-ohjaimen avulla. Himmeä ja pehmeä valo makuuhuoneessa on miellyttävin.

Kylpyhuoneen ja wc:n valot

Kylpyhuoneen valoille on tiukat määräykset, koska sähkö ja vesi eivät sovi yhteen. Standardin mukaan valaisimet on sijoitettava vähintään 60 cm:n etäisyydelle kylpyammeesta tai suihkukaapista ja valoilla on oltava myös vähintään IP 44 -luokitus. Etäisemmille valoille IP 23 -luokitus on riittävä. Tarvittava kylpyhuoneen päävalaistus luodaan katto- tai seinävalaisimilla. Lisävalot voidaan asentaa peilin molemmille puolille. Valo luo kirkkaan peilikuvan ilman sävyjä. Valaistusvoimakkuuden tulisi olla vähintään 300 lx.

Valot lasten huoneisiin

Lastenhuoneen valaisu ei ole helppoa, sillä huone on paikka missä lapset leikkivät, opiskelevat ja nukkuvat. Jokainen näistä toiminnoista vaatii oman valon. Lastenhuoneen valaisin tarpeet vaihtelevat kun huoneen käyttö muuttuu lapsen iän mukaan. Yleisvalaistus on tärkeää, esimerkiksi riipusvalot ovat tähän tarpeeseen sopivia. Aseta lamppu sängyn viereen ja työpöydälle. Oikeakätisen lamppu tulisi olla vasemmalla ja vasenkätisen oikealla. Tietokoneharrastajille sopivin on hieno ja himmeä valaistus pöydän yläpuolella. Pienemmät lapset pelkäävät pimeää ja pitävät siksi kohdevalaisimista. Tällaiset valot tuottavat vain hienovaraista valoa ja kuluttavat hyvin vähän energiaa, joten voit jättää valot päälle vaikka koko yöksi.

Käytävän ja salin valaistus

Jos käytävä on pitkä, kannattaa valita useita pienempiä valoja peräkkäin säännöllisin välein. Koska viivyt yleensä vain lyhyen aikaa tällaisissa tiloissa, on suositeltavaa käyttää halogeenilamppua joka valaisee heti.
 


Autor článku:

Karoliina
Karoliina Asiakaspalveluasiantuntija

Karoliina ei ole vain asiakaspalveluasiantuntija, vaan myös modernin LED-valaistuksen harrastaja. Hänen artikkeleissaan neuvotaan kuinka voit säästää sähköä tai kuinka valitset oikean hehkulampun. Hän antaa sinulle myös vinkkejä talon ja puutarhan perusteelliseen valaisemiseen.

Kysy mitä vain

Karoliina

Autamme sinua valinnassasi sekä kaikissa teknisissä ongelmissa.

(09) 42722263 (ma-pe, 7:00-15:30).

Kysy
 
 
 
 

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietoja henkilötietojen käsittelystä. i