Kuinka valita kylpyhuoneen valo? | Valomania
Levý banner
Pravý banner
Valikko


0 0,00
99 lisää ilmaiseen toimitukseen
Kategoria

Kuinka valita kylpyhuoneen valo?

Kylpyhuonevalaistus
Odpověděl:
KaroliinaKaroliina

Vastaus:

Kun valitset valaistusta kylpyhuoneeseen, kiinnitä erityistä huomiota turvallisuuteen eli valaisimen IP-luokitukseen (suojaustaso).

Etsitkö kauniita kylpyhuoneen valoja? Tietenkin valaisimen muotoilu on tärkeää, mutta kun ostat kylpyhuoneen valoja älä unohda turvallisuutta ja toimivuutta. 

Valaisimen IP-luokitus
 
On itsestään selvää miksi sinun pitäisi olla erityisen varovainen ostaessasi kylpyhuoneen valoa. Kuten tiedetään, vesi on erittäin hyvä sähkönjohdin ja siksi kaikki laitteet, myös valaisimet, tulisi suojata vedeltä. Tästä syystä sähkön asentamisessa kylpyhuoneisiin on noudatettava tiukkoja sääntöjä ja normeja. Jotta osaisit valita oikean kylpyhuoneen valaisimen, sinun on ensin määritettävä, missä kylpyhuoneen osassa ja mihin tarkoitukseen aiot käyttää sitä. Itse asiassa kylpyhuone on jaettu nk. turva-alueisiin.

Turva-alueet
  • Alue 0 - alue kylpyammeen tai suihkukaapin sisällä. Kytkimet ja pistorasiat ovat kiellettyjä tällä alueella.
  • Alue 1 - alue kylvyn reunasta tai suihkun yläpuolelta 2,25 metrin korkeuteen (mitattuna lattiasta). Vain turvallisella matalajännitteellä toimivat laitteet ovat sallittuja ja turvallisen jännitteen lähteen on oltava vyöhykkeiden 0, 1 ja 2 ulkopuolella.
  • Alue 2 - alue 0,6 m päässä kylpyammeesta tai suihkusta ja 2,25 m lattiasta. Partakoneen laturin johdot, kytkimet ja pistorasiat ovat sallittuja ja turvallisen jännitteen lähteen on oltava vyöhykkeiden 0, 1 ja 2 ulkopuolella.
  • Alue 3 – Alueiden 0, 1, 2 ulkopuolella oleva alue. Tarkista kuitenkin aina IP-suojausaste, kun ostat valaisimen.
 
koupelna 
 
 
IP-suojausasteet
 
IP-suojauksen aste on kirjoitettu jokaisen valon pakkaukseen. Kun ostat kylpyhuoneen valaisimen, kiinnitä erityistä huomiota toiseen numeroon, koska se osoittaa suojaustason veden sisäänpääsyä vastaan. Tässä noudatetaan yksinkertaista sääntöä - mitä suurempi luku, sitä suurempi suoja.
  
  • IP x0 - Ei suojaa
  • IP x1 - Suojaus pystysuoraan putoavilta vesipisaroilta
  • IP x2 - Suojaa suorilta vesisuihkuilta korkeintaan 15° pystysuorasta
  • IP x3 - Suojaa suorilta vesisuihkuilta korkeintaan 60° pystysuorasta
  • IP x4 - Suojaus vesisuihkua vastaan joka suunnasta
  • IP x5 - Suoja matalapaineisia vesisuihkuja vastaan kaikista suunnista
  • IP x6 - Suojaus väliaikaiselta vesitulvalta
  • IP x7 - Suojaus tilapäisestä upottamisesta veteen (15 cm - 1 m syvyys)
  • IP x8 - Suoja veden upottamista vastaan, laite soveltuu jatkuvaan veteen upottamiseen
  • IP x9 - Suoja korkeaa vedenpainetta, korkean lämpötilan vesisuihkuja

 
 
 

Laattojen väri vaikuttaa valovoimaan

 
Laattojen väri vaikuttaa valovoimaan. Kun tiedät, minkä IP-arvon tarvitset, voit keskittyä kylpyhuoneen valaisun suunnitteluun. Ei ole väliä onko kylpyhuoneesi pieni tai suuri tarvitset varmasti kattovalaisimen, joka tarjoaa hajavaloa. Voit valita esimerkiksi kiinnitetyn kattovalon tai kohdevaloja. Myös suoraan kattoon upotettavat kattovalaisimet ovat yhä suositumpia. Älä unohda, että valon voimakkuuteen vaikuttaa myös laattojen väri. Tummaväriset laatat heijastavat vähemmän valoa kuin vaaleat laatat, joten tarvitset voimakkaampia valonlähteitä tai useita valonlähteitä. Sinun tulisi valita miellyttävää valoa varten polttimon väriksi viileä valkoinen. Ja koska ihmiset usein laittautuvat kylpyhuoneessa onkin välttämätöntä, että valonlähteet toistavat värispektriä hyvin. Tämä tarkoittaa, että arvon Ra tulisi olla vähintään 80 (tarkemmin artikkelissa nimeltä Kuinka näemme värejä). Kattovalon lisäksi tarvitset kylpyhuoneeseen myös peilivalon. Suosittelemme pitkiä loisteputkia tai lamppuja.
 
 
koupelna

 
Yhä useammilla kotitalouksilla on wc kylpyhuoneessa. Jos huone on suuri, on hyvä asentaa kylpyhuoneeseen katto- ja peilivalaistus lisäksi myös seinävalaisimet. Jotkut seinävalaisimet voidaan asentaa sekä pysty- että vaakasuoraan joten ne ovat erittäin käteviä. Jos etsit erillistä valoa wc:lle, kattovalaisin tai seinävalaisin sopivat hyvin tähän tarkoitukseen.

Autor článku:

Karoliina
Karoliina Asiakaspalveluasiantuntija

Karoliina ei ole vain asiakaspalveluasiantuntija, vaan myös modernin LED-valaistuksen harrastaja. Hänen artikkeleissaan neuvotaan kuinka voit säästää sähköä tai kuinka valitset oikean hehkulampun. Hän antaa sinulle myös vinkkejä talon ja puutarhan perusteelliseen valaisemiseen.

Kysy mitä vain

Karoliina

Autamme sinua valinnassasi sekä kaikissa teknisissä ongelmissa.

(09) 42722263 (ma-pe, 7:00-15:30).

Kysy
 
 
 
 

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietoja henkilötietojen käsittelystä. i