Miten luet energiamerkintöjä? | Valomania
Levý banner
Pravý banner
Valikko


0 0,00
99 lisää ilmaiseen toimitukseen
Kategoria

Miten luet energiamerkintöjä?

Uutiset ja ilmoitukset

Karoliina

Energiamerkinnän lukeminen on helpompaa kuin miltä näyttää. Osoitamme sen sinulle seuraavissa kappaleissa.

Energiamerkki merkitsee ja lajittelee tuotteet niiden energiatarpeen mukaan. Toisin sanoen autamme sinua kuvittelemaan, mitä tuotekustannuksia voit odottaa. Se motivoi myös valmistajia luomaan laadukkaampia ja energiaa säästäviä tuotteita.

Mitä voit lukea energiamerkinnästä?

Nykyinen energiamerkintämuoto on hyvin yksinkertainen. Tuotepakkauksista löydät yhteensä 7 energialuokkaa, jotka erotetaan värin (parhasta vihreästä huonoimpaan punaiseen) ja kirjaimilla A:sta G:hen. Kirjain A tarkoittaa vähiten energiaa vaativaa lähdettä ja kirjain G. kaikkein vaativin. Löydät tuotteen luokan tarran oikealla puolella olevasta mustasta nuolesta ja valkoisesta kirjaimesta. Etiketissä on myös tiedot kulutuksesta kilowatteina 1 000 tuntia kohden, mikä vastaa keskimääräistä vuosittaista kodin valaistusta. Energiamerkinnöistä löydät myös QR-koodin, jonka kautta pääset eurooppalaiseen tuotetietokantaan (EPREL). Sieltä löydät yksityiskohtaista tietoa tuotteesta.

Huomautus: Verkkosivustolla energiamerkintä voidaan korvata perusenergian nuolella (löydät sen heti tuotetta klikkaamalla). Nuoli ohjaa sinut tietyn tuotteen tarkempaan etikettiin.


Alkuperäinen energiamerkkien lajittelu

Ehkä muistat energiamerkkien alkuperäisen lajittelun luokilla A+++, A++ ja muilla. Ei ihme, muutos tapahtui vasta äskettäin, maaliskuussa 2021. Kaikkien 1.5.2021 jälkeen markkinoille tulleiden tuotteiden tulee olla nykyisessä muodossaan. Ja vuonna 2024 sinun pitäisi kohdata vain uudet etiketit.

Miksi muutos tapahtuu?

Muutoksille oli muutama syy. Lähinnä siksi, että viime vuosina kehitys on johtanut siihen, että kaikista sähkövaloista, laitteista ja polttimoista on tullut entistä energiatehokkaampia ja taloudellisempia. Erot luokkien A+, A++ tai A+++ välillä sekoittuivat tästä syystä. Ja niiden merkitseminen samoilla kirjaimilla (plus-merkeillä) oli hämmentävää. Uudella merkinnällä on meille kuluttajille paremman suuntautumisen lisäksi yksi etu lisää. Se on tiukempaa. Esimerkiksi korkeimman luokan A+++ tuotteet voitaisiin luokitella juuri C-luokkaan asti. Tällä hetkellä jopa A- ja B-luokat ovat lähes tyhjiä, mikä luo tilaa muille innovatiivisille resursseille tulevaisuudessa.

Tuotteessa ei ole energiamerkkiä

Asetuksen mukaan energiamerkkiä ei löydy kaikista valoista. Se koskee seuraavia tapauksia: 


Valot ilman valonlähdettä. Kun ostat kattokruunun, lamput ja muut valaisimet ilman valonlähdettä, energiamerkkiä ei ole. Valon energiankulutus johtuu valonlähteestä, jota asiakas itse käyttää valossa. 

Valonlähde voidaan poistaa. Nämä ovat valonlähteitä, jotka voidaan vaihtaa. Löydät energialuokan ohjeista ja se koskee vain annettua valonlähdettä. 

Valonlähdettä ei voi poistaa. Se tarkoittaa, että valossa on valonlähde, joka on kiinteä osa valoa. Esimerkiksi LED-nauhat. Tässä tapauksessa energiatehokkuuden löydät ohjeista ja se koskee vain annettua valonlähdettä.

Muita poikkeuksia. Muita poikkeuksia, joilla ei ole energiamerkkiä, ovat esimerkiksi akkukäyttöiset taskulamput, erikoistekniset valonlähteet, moottoriajoneuvojen valonlähteet tai värikkäät valonlähteet ( jouluvalot ja muut pienet koriste-esineet).

Autor článku:

Karoliina
Karoliina Asiakaspalveluasiantuntija

Karoliina ei ole vain asiakaspalveluasiantuntija, vaan myös modernin LED-valaistuksen harrastaja. Hänen artikkeleissaan neuvotaan kuinka voit säästää sähköä tai kuinka valitset oikean hehkulampun. Hän antaa sinulle myös vinkkejä talon ja puutarhan perusteelliseen valaisemiseen.

Kysy mitä vain

Karoliina

Autamme sinua valinnassasi sekä kaikissa teknisissä ongelmissa.

(09) 42722263 (ma-pe, 7:00-15:30).

Kysy
 
 
 
 

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietoja henkilötietojen käsittelystä. i