Mitkä ovat yleisimmät polttimoiden tyypit | Valomania
Levý banner
Pravý banner
Valikko


0 0,00
99 lisää ilmaiseen toimitukseen
Kategoria

Mitkä ovat yleisimmät polttimoiden tyypit

Valonlähteet
Odpověděl:
KaroliinaKaroliina

Vastaus:

Valaisimia, valoja ja tietysti myös valonlähteitä on monenlaisia. Kun valitset sopivan polttimon ominaisuuksien perusteella, toinen yhtä tärkeä kriteeri polttimolle on valita sopiva kanta joka vastaa valaisinta.

Mikä on kanta? 

Polttimon kanta on osa, johon polttimo ja valaiseva runko on asetettu. Tämä lampun kanta sopii valaisimeen ja siirtää sähköä verkkovirrasta polttimoon. Tämä tarkoittaa, että jokainen valaisin on varustettu tietyllä polttimon kannalla ja tälle kannalle on valittava sopiva polttimo.

LED-tekniikka tehokkaana vaihtoehtona
 
LED-tekniikka on tällä hetkellä nykyaikaisin ja tehokkain vaihtoehto. Tämä tekniikka säästää huomattavasti enemmän energiaa, sillä on pitkä käyttöikä ja se korvaa kaikki olemassa olevat valonlähteet tarkoittaen, että kaikkia vakiolamppuja joissa on kaiken tyyppiset lampunkannat ovat saatavana myös LED-lamppuina. Voit jopa valita lampun muodon ja koon.
 
Valonlähteen virtalähde/tuloteho

Valonlähteet, joiden virtalähde on 230 V AC - verkkovirrasta
Nykyään 230 V LED-polttimoita käytetään useimmiten korvaamaan vakiolamput ja 230 V jännitteiset kohdevalot. Voit vain vaihtaa nämä polttimot, eikä sinun ei tarvitse ostaa muita komponentteja.
 
12 V virtalähteet - näihin polttimoihin ja valoihin tarvitaan useimmissa tapauksissa virtalähde, joka muuntaa jännitteen 230 V 12 V (joissakin LED-valoissa on jo integroitu virtalähde). Muista että erityyppisille polttimoille tarvitaan sopiva virtalähde / muuntaja.
 
  
Kantojen tyypit
 
Kierrekannat (ruuvattava kanta)
 
Yleisimmin käytettyjä ovat ruuvattavat polttimonkorkit ja ne on jaettu koon mukaan. Kutakin kokoa käytetään erityyppisessä valonlähteessä ja jokainen sopii eri käyttötarkoituksiin. Luku osoittaa polttimon korkin halkaisijan millimetreinä.
 
E27
E27 on yleisin ja eniten käytetty. Se tunnetaan myös nimellä "Edison-ruuvi" - tästä syystä kirjain E, numero 27 osoittaa halkaisijan millimetreinä.


Tällä kannalla löytyy LED-lamput, halogeenilamput, energiansäästölamput, tavalliset volframilamput. Tällaisilla hehkulampuilla varustetut valot soveltuvat päävalaisimeksi huoneisiin, autotalleihin, käytäville, kellareihin sekä ulkokäyttöön. Tätä lamppua varten on myös epätavallisia koristeellisia lamppuja. Suurin osa polttimoista, joissa on lamppu E27, on tarkoitettu 230 V jännitteelle, mutta voimme löytää myös pienjännitepolttimoita 24 V jännitteellä.

 
E14

E14-lampuilla on pienempi syöttöteho (25 W tai 40 W), ja ne ovat yleensä tarkoitettu design- ja koristevaloihin, kattokruunuihin, keittiön liesituulettimiin jne. Polttimon muoto on kynttilä tai pisara. E14-lampun kannalla varustettujen hehkulamppujen erikoispolttimot ovat suunnattuja eli niin sanottuja heijastinlamppuja. Näitä polttimoita on valmistettu LED-lamppuina ja vakiomalleina. Pienikokoisissa energiansäästöloistelampuissa on usein kantana E14. Nämä kompaktit energiaa säästävät loisteputket korvaavat tavalliset lamput.

Vähemmän käytetyt ruuvikorkit, joita käytetään pikemminkin teknisten tai teollisten polttimoiden sovelluksissa.
 
E40 – “Goliath”

Tämä korkki on suurin kierrekannoista halkaisijan ollessa 40 millimetriä.

Tämä kanta on tarkoitettu erittäin voimakkaisiin hehkulamppuihin. Aikaisemmin tätä korkkia käytettiin valolähteisiin, joiden teho on enintään 2000 W, nykyään sitä käytetään pääasiassa putkiin, joiden teho on enintään 400 W. Ominaisuuksiensa ansiosta näitä kantoja käytetään pääasiassa erityisissä teollisuuskäyttöön tarkoitetuissa lampuissa ja ulkovalaistuksissa.

 
E10 – “Pieni Edison-ruuvi“
Polttimon pienjännitesovellusten kierre. E10 käytetään yleisesti taskulampuissa tai jouluketjuissa.

Bajonettikanta
 
Pistokekorkit ovat sileitä sylinterinmuotoisia ja niissä on kaksi vastakkaista tappia. Ne sopivat ”L” -muotoisiin aukkoihin polttimon pistorasiassa. Pistorasian alaosassa on jousitettu kosketus. Valonlähde työnnetään pistorasiaan työntämällä jousta ja kiinnitetään kiertämällä. Jousen käytön ansiosta bajonettiliitäntä kestää iskuja.

 
B22
Nämä kannat valmistetaan LED-polttimoina, mutta niitä käytetään myös energiansäästölampuissa ja halogeenilampuissa. Ne ovat tarkoitettu 230 V jännitteelle.


B22d
Verkkokaupastamme löydät tällä kannalla varustetut LED-lamput, jotka soveltuvat esimerkiksi ulkokäyttöön.
 
GU10

Kirjain G on ensimmäinen kirjain englanninkielisestä sanasta pallomainen, kirjain U tarkoittaa polttimon muotoa ja numero 10 ilmaisee nastojen etäisyyden millimetreinä.

GU10 on korkki, jossa on kaksi symmetristä tappia, halkaisijaltaan viisi millimetriä ja etäisyydellä 10 millimetriä. Alun perin tämä kanta oli tarkoitettu halogeenivalolähteille, joita käytetään suunnattavassa valaistuksessa.  Nykyään ne korvataan GU10-LED-lampuilla, joita on saatavana kolmella eri värisävyllä ja neljässä eri ryhmässä lähtötehon (tehon) mukaan lajiteltuina.

Tämä kanta on hyvin yleisesti käytössä, se on tarkoitettu 230 V jännitteelle ja on tyypillinen kohdevalaisimissa käytetyille polttimoille. Jotkin näistä LED-polttimoista ovat himmennettävissä.

 
Nastakannat
 

Käytetään yleisesti loisteputkissa ja kompakteissa loisteputkissa. Muovisesta päästä lähtee kaksi tai neljä tappia. Kahden nastan polttimoissa on integroitu käynnistin. Polttimoiden joiden kannassa on neljä tappia edellyttävät ulkoista liitäntälaitetta. Näitä kantoja käytetään joskus myös halogeenipolttimoissa.

G13
Näitä polttimonkorkkeja käytetään T8 loisteputkiin. Se on vanhempi loisteputki, jota on käytetty vuosikymmenien ajan. Näiden kantojen tyypillinen ominaisuus on leveä halkaisija - 26 mm ja hyvä värintoisto, joka yleensä vaihtelee välillä 80-90 Ra, ja huippuluokan malleissa jopa yli 90 Ra. Polttimot G13 kannalla kytketään päälle sähkömagneettisen liitäntälaitteen kautta. Nykyään tuotetaan myös LED-putkia T8, jotka on kytketty suoraan 230 V vaihtovirtaan, ja toisin kuin tavalliset loisteputket, LED-putket T8 eivät tarvitse käynnistystä eikä rikastinta. Sähkömagneettinen liitäntälaite on sisäänrakennettu suoraan putkeen. Nämä kannat soveltuvat kotitalouksien valaistukseen, autotalliin, työpajoihin sekä julkisiin ja teollisiin rakennuksiin.
 
G5
Tämä korkki on tarkoitettu 230 V AC:n jännitteelle ja sitä käytetään nykyaikaisissa T5-tyyppisissä loisteputkissa, jotka korvaavat vähitellen vanhemman tyypin T8. Loisteputkien T5 etuna on pienempi koko ja halkaisija, joka on vain 16 mm. Nämä loisteputket (T5) soveltuvat julkisten tilojen, supermarkettien ja toimistojen valaistukseen. Niitä käytetään myös usein kalanhoidossa. Saatavilla on myös T5-LED-loisteputkia, jotka, kuten yllä mainitut T8-loisteputket, eivät tarvitse liitäntälaitteita.

2G7
Neljä nastaa pistokkeella, energiaa säästäviä loisteputkia.
 
S14s
Löydät tällä kannalla varustetut loistelamput ja putket, saatavana myös LED-loistelamppuja ja S14s kannalla varustettuja putkia.
 
 
Muun tyyppiset yleisesti käytetyt korkit (plug-in)
 
G4
Kaksinapainen korkki (pidemmät tapit, neulanastat), jossa on 4 mm:n nastaväli työnnetään valoon. Tätä korkkia käytetään sekä halogeenilampuissa että 12 V jännitteellisissä LED-lampuissa, jotka soveltuvat kylpyhuoneen kaappien, kirjahyllyjen, peilien, keittiökalusteiden, matalien kattojen valaisemiseen.
 
 
G9
Tämä korkki on tarkoitettu 230 V jännitteelle ja se koostuu kahdesta litteästä tapista, joiden väli on 9 mm. Polttimo asetetaan yksinkertaisesti paikalleen. Tämä kanta oli alun perin tarkoitettu halogeenivalaisimille, mutta nykyään sitä käytetään myös LED-lamppuihin G9. Tätä kantaa käytetään myös laajalti nykyaikaisissa valaisimissa, joissa sitä käytetään hyvin usein. Tämä kanta löytyy myös katto- ja seinävaloista, pienistä kohdevaloista ja pöytälampuista.
 
 
MR16/GU5,3
Tätä korkkia kutsutaan nimellä MR16 tai GU5,3. Siinä on kaksi piikkejä muistuttavaa tappia, joiden väli on 5,3 mm. Polttimo on vain asetettava paikalleen. MR on lyhenne englanninkielisestä kollokaatiosta "monipuolinen heijastin". Tarkoitettu 12 V:n jännitteelle, mutta myös tavalliselle verkkojännitteelle. Korkkia käytetään kohdevalaisimissa (sisäänrakennettu, seinä, katto). Lamput, joiden korkki on MR16, sopivat tiloihin, joissa on enemmän kosteutta, joten niitä käytetään kylpyhuoneissa, suihkukaapissa, uima-altaissa, keittiöissä jne. Tällä kannalla on saatavana on myös LED-lamppuja ja halogeenilamppuja.
 
GX53
Erityinen kanta tasaisille pyöreille lampuille tai heijastimille (suuntavalaisimille). Sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön.

Lopuksi kerrotaan yleisimmät korkkityypit ja niiden käyttö LED-suunnittelussa:
 
LED-polttimot
E27
E14
G4
G9
 
LED-kohdevalot
GU10
MR16/GU5,3
 
LED-loisteputket
G13(T8)
G5(T5) 
 
Jos tarvitset lisäapua, ota epäröi ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Peruspolttimoiden kannat

 Patice

Autor článku:

Karoliina
Karoliina Asiakaspalveluasiantuntija

Karoliina ei ole vain asiakaspalveluasiantuntija, vaan myös modernin LED-valaistuksen harrastaja. Hänen artikkeleissaan neuvotaan kuinka voit säästää sähköä tai kuinka valitset oikean hehkulampun. Hän antaa sinulle myös vinkkejä talon ja puutarhan perusteelliseen valaisemiseen.

Kysy mitä vain

Karoliina

Autamme sinua valinnassasi sekä kaikissa teknisissä ongelmissa.

(09) 42722263 (ma-pe, 7:00-15:30).

Kysy
 
 
 
 

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietoja henkilötietojen käsittelystä. i