Kuinka valitset sopivan polttimon? | Valomania
Levý banner
Pravý banner
Valikko


0 0,00
99 lisää ilmaiseen toimitukseen
Kategoria

Kuinka valitset sopivan polttimon?

Valonlähteet
Odpověděl:
KaroliinaKaroliina

Vastaus:

Polttimoista joiden ansiosta meillä on valoa kotona myös pimeän jälkeen, on tullut jokapäiväinen ja olennainen osa elämäämme. Sopivan polttimon valitseminen tärkeää ja siihen tulisi kiinnittää riittävästi huomiota, eikä vain pelkästään taloudellisesta näkökulmasta. Joten jos mietit uuden polttimon ostamista, valitse ehdottomasti mahdollisimman tehokas, ottaen samalla huomioon energiansäästöasiat. Keskitymme seuraavaksi tärkeisiin ominaisuuksiin ja teknisiin parametreihin, jotka helpottavat oikean polttimon valinnassa.

zarovky 

Sinun tulisi miettiä polttimon käyttötarkoitusta ja paikkaa, johon se sijoitetaan. Minkä tyyppisen polttimon valitset, millaista valon voimakkuutta tarvitset (valoteho), minkä värisen valon valitset (värilämpötila), väritoiston todenmukaisuus, aika sytyttämisestä täyteen valoon, mutta myös kuinka monta tuntia polttimon käyttöikä on ja onko sen käyttö taloudellista, toisin sanoen säästätkö sen kanssa sähköä. Polttimolla on kuitenkin myös muita parametreja ja ominaisuuksia, jotka ovat yhtä tärkeitä.

Polttimon tärkeät ominaisuudet ja parametrit

Tarkastelemme seuraavia yksityiskohtia:
  • Sopivan polttimotyypin valitseminen
  • Valovirta - teho
  • Valon väri (värilämpötila)
  • Värintoistoindeksi
  • Valonhajonta (valokulma)
  • Polttimon himmennys
  • LED ja niiden dynaamiset ominaisuudet
  • LED-polttimoiden suunnittelu ja käyttöikä
  • Kanta/kierre
  • Hehkulamput ja energiatehokkuus
  • Sähkönkulutus
zarovka

Polttimon valinta

Nykyään kaikki tietävät, että klassiset hehkulamput ovat jo huonolaatuisia, joten sinun tulisi harkita niiden vaihtamista, jos et ole jo tehnyt niin. Seuraavassa kuvataan yksittäisten polttimotyyppien tärkeimmät ominaisuudet ja parametrit, niiden edut ja haitat sekä tutustutaan yksityiskohtaisemmin ja analysoidaan LED-tekniikkaa ja LED-polttimoita, jotka epäilemättä ovat tulevaisuutta ja voivat korvata melkein kaikki olemassa olevat valonlähteet.
 
Klassinen hehkulamppu, joka perustuu lämmitetyn volframifilamentin periaatteeseen, lämpenee enemmän kuin loistaa (vain 8% energiasta muuttuu valoksi), ja siksi se on luokiteltu erittäin epätaloudelliseksi valonlähteeksi. Sillä on myös etuja, kuten miellyttävä vaalea väri, nopea syttyminen, pieni koko ja alhainen hinta, mutta myös erittäin lyhyt käyttöikä ja siten korkea sähkönkulutus. Valotehoksi muunnettu energia on valtavan epätaloudellista. Näiden polttimoiden sanotaan kestävän 1000 - 2000 tuntia.


 zarovka E14zarovka  
 

Halogeenipolttimo

Halogeenipolttimo on hieman paranneltu versio klassisesta hehkulampusta. Sen tekninen periaate perustuu myös valoa säteilevään hehkulankaan. Toisin kuin klassinen lamppu, se sisältää halogeenielementtejä sisältävää kaasua. Ne mahdollistavat korkeammat lämpötilat ja pidemmän langan käyttöiän. Joten ne ovat hehkulamppuja, joiden lämpötila on korkeampi - yli 250 °C. Kiinteä rakenne sallii yleensä korkeamman paineen polttimossa. Nämä tekniset ominaisuudet pidentävät käyttöikää, lisäävät värilämpötilaa (valo on hieman valkoisempaa, värilämpötila on noin 2500K) ja lisäävät energiatehokkuutta verrattuna perinteisiin lamppuihin.



halogen 




Halogeenilamput toimivat 12 V:n ja 230 V:n jännitteillä. Tämän tekniikan tyypillisiä etuja ovat esimerkiksi korkealaatuinen valo (valovirta noin 20 lm/W), erinomainen värintoisto (Ra = 100), välitön syttyminen, mahdollisuus himmentää valo, ne eivät sisällä elohopeaa ja myös niiden alhainen hinta. Haittana on kuitenkin korkean virrankulutuksen erittäin alhainen hyötysuhde (pienikokoiset energiansäästölamput ja LED-valonlähteet ovat jopa 2–4 kertaa tehokkaampia), korkea pintalämpötila ja myös lyhyt käyttöikä, yleensä 2000 - 3000 tuntia.

 
Käyttö
Koska polttimo syttyy maksimiin heti syttymisen jälkeen, se soveltuu kohteisiin missä lampun pidempi latausaika (kuten energiansäästölamppujen tapauksessa) ei ole tervetullutta. Joten voit käyttää niitä kylpyhuoneessa, portaissa, mutta myös kattokruunuissa, kohdevalaisimissa, työvaloissa, pöytä- ja lattiavalaisimissa.

zarivka R7 
 

Energiaa säästävät pienloistelamput (CFL)

Energiansäästölampuissa käytetään loisteputkien toimintaperiaatetta, mutta pienemmässä muodossa. Energiansäästölamppu (loistelamppu) sisältää elohopeahöyryjä joissa syntyy sähköpurkaus, joka tuottaa ultraviolettisäteilyä. Fosfori muuntaa tämän säteilyn valoksi sitten lampun pinnalle.


usporna zarovka 
 

Energiansäästölampuilla saavutetaan paljon tehokkaampi sähkön muuntaminen valoksi. Haittapuolena ne vievät hieman enemmän tilaa kuin klassiset lamput, hidas syttyminen täydelliseen valotehoon (joten se ei sovellu paikkoihin, joissa valo kytketään usein päälle ja pois) ja vain keskinkertainen käyttöikä. Varsinkin kun otetaan huomioon kuinka usein loistelamppu kytketään päälle / pois päältä. Uusimmat mallit kestävät 100 000-600 000 syttymiskertaa. Näiden polttimoiden kestävyyden on ilmoitettu olevan 8000-15000 tuntia.

Energiansäästölamput tai pienikokoiset loistelamput ovat klassisia, spiraalimaisia tai putkimaisia (mutta myös sauvoja), ja suurin osa niistä on malleja, joissa on pistorasia tai klassiset E14- tai E27-kierteet. Himmennettäviä ja heijastavia polttimoita on myös saatavilla.
 
Näiden hehkulamppujen haittana on kuitenkin niiden vaarallisuus johtuen elohopeasta, hankala kierrätettävyys ja kodin saastumisriski niiden rikkoutuessa.


zarovky 
 

LED-polttimot

Epäilemättä LED-lamppujen suurin etu on sähkönsäästö, jonka oikein käytettynä ilmoitetaan olevan jopa 90%. LED-polttimoiden energiamäärä on monta kertaa pienempi kuin perinteisissä lampuissa, energiansäästövaloissa ja pienikokoisissa loistelampuissa. Esimerkiksi perinteisiin lamppuihin verrattuna LED-polttimolla on noin seitsemän kertaa pienempi energiankulutus ja neljä kertaa alhaisempi hinta samalla valomäärällä oikein käytettynä (havainnollistavia esimerkkejä annetaan jäljempänä).

Käynnistyksen jälkeen LED-polttimo syttyy välittömästi täyteen tehoon, minkä seurauksena polttimoita voi sytyttää ja sammuttaa lyhyeksikin aikaa. LED-tuotteet kestävät myös iskuja ja mekaanisia vaurioita. Nykypäivän tehokkaimpien LED-polttimoiden teho on noin 12 - 15 W, mikä vastaa 90 - 120 V:n klassista lamppua.


 led
 
Suurin osa LED-lampuista on suunniteltu toimimaan 230 V:n jännitteellä, mutta olemassa on myös 12 V:n LED-lamppuja, joihin tarvitset virtalähteen / muuntajan (lähinnä kohdepolttimot tai pienten lamppujen mallit). Lamppujen käyttöiän on ilmoitettu olevan vähintään 10 vuotta. Tunneissa 50 000–100 000 tuntia (vastaa 24 vuoden valaistusta 6 tuntia päivässä). Tähän vaikuttaa valonlähteen tyyppi, käytetty materiaali ja asianmukaisen käytön ehtojen noudattaminen. LED-tuotteiden ympäristöystävällisyys on myös tärkeää. Ne eivät sisällä myrkyllisiä aineita, lyijyä ja elohopeaa, joten niitä voidaan käyttää missä tahansa pelkäämättä vahinkoja ja myöhempää kierrätystä.

Nykyään kodin eri paikkojen ja kulmien valaiseminen LED-nauhoilla (keittiö, kylpyhuone, portaat, vaatekaapit jne.) on erittäin suosittua.

Yhteenveto LED-lampun eduista:
  • Pitkä käyttöikä
  • Taloudellisuus
  • Suuri kirkkaus
  • Välitön syttyminen
  • Kestää useaa päälle / pois päältä syttymistä
  • Mahdollisuus himmentää
  • Erilaisten väriyhdistelmien mahdollisuus
  • Kestää mekaanisia vaurioita
  • Ympäristöystävällinen
 
led zarovky 


LED-TEKNOLOGIA

LED-tekniikasta on tulossa hitaasti, mutta varmasti tämän aikakauden hitti, ja yhä useammin käytetyt LED-valonlähteet eli LED-polttimot ovat oikeutetusti esillä.

LED tarkoittaa puolijohde-elektronista komponenttia, joka muuntaa sähkövirran valoksi (ja lämmöksi). LED-valot voivat olla pieniä ja silti saavuttaa korkean valotehon, ja niitä voidaan käyttää käytännössä kaikkiin uusiin ja olemassa oleviin valonlähteisiin asianmukaisen käytön sääntöjen mukaisesti. Yleisimmin käytetyt diodit ovat SMD, joita käytetään useimmissa LED-lampuissa. SMD-sirujen tärkeimmät edut ovat pieni koko, tehokkuus (jopa 120 lm/W) ja pitkä käyttöikä, joka voi kestää jopa 100 000 tuntia (tai enemmän). Polttimoita on tarjolla useita erityyppisiä, jotka eroavat toisistaan koon, LEDien lukumäärän ja tehon mukaan. Ne merkitään numerolla niiden mittojen mukaan - 2835, 5630, 5050, 3014 jne. SMD 5050 -merkin takana on kolme neliödiodia, joiden mitat ovat 5 x 5 mm, virrankulutus 0,24 W ja valonhajonta 120°.

Jaamme ne syöttötehon mukaan:

pieni virrankulutus (noin 0,2 W)
keskinkertainen virrankulutus (0,2 - 1 W)
korkea virrankulutus (yli 1 W)


Valovirta

Yksi valonlähteen pääominaisuuksista on valovirta, jota kutsutaan myös valovoimaksi, joka osoittaa säteilevän valon määrän kaikkiin suuntiin. Joten jos haluat tietää tarkemmin, kuinka tietty polttimo loistaa, keskity lumeen arvoon (lm), jota käytetään valon voimakkuuden määrittämiseen. Mitä enemmän lumenia, sitä suurempi kirkkaus.

 

Polttimon hyötysuhde

Aiemmin polttimon valintaa ohjasi suorituskyky, mutta uusilla tekniikoilla (LED) wateilla ei ole enää väliä ja ne voivat olla harhaanjohtavia. Watin määrä osoittaa, kuinka paljon lamppu kuluttaa sähköenergiaa, ei kuinka paljon valoa se tuottaa.


Diodien (LED-polttimoiden) tehokkuus ilmaistaan lumeneina, ja se voidaan arvioida ominaistehon tai valovirran (lumeneina ilmaistun) ja tehon (watteina ilmaistun) välisen suhteen perusteella, jonka avulla määritetään kuinka paljon valoa lamppu voi tuottaa yhdestä wattista. Ei ole ollenkaan vaikeaa laskea erityyppisiin lamppuihin sijoittamisen etuja. Jaa yksinkertaisesti valovirta (lumeneina) energiankulutuksella (watteina).



led zarovka 
  
Esimerkit klassisista ja LED-polttimoista:

Klassinen 60 V:n polttimo, jonka valoteho on 710 lumenia, antoi meille arvon 12 lm / 1 W.

710 lm / 60 W = 12 lm / W

8 V:n LED-polttimolla, jonka valoteho on 600 lumenia, saadaan arvo 75 lm / 1 W.
600 lm / 8 W = 75 lm / W


Soveltamalla tätä sääntöä, mitä korkeampi hyötysuhde (sitä enemmän lm/W), sitä suuremmat säästöt energiakustannuksissa sinulle, joten LED-polttimo johtaa selvästi verrattuna perinteiseen lamppuun - se on jopa seitsemän kertaa tehokkaampi!


LED-polttimot voivat tuottaa enemmän valoa yhdellä wattilla (tällä hetkellä arvo on välillä noin 80-160 lm / W) kuin perinteiset polttimot (noin 12 lm / W), halogeenilamput (24 lm / W), pienloistelamput (60 lm / W) tai loistelamput (80 lm / W), mikä on ratkaisevan tärkeää taloudellisuuden kannalta.

Ohessa taulukko perinteisen ja LED-polttimon likimääräiseen vertailuun. Klassinen 60 W:n lamppu korvataan LED-polttimolla, jonka valovoima on noin 750 lm.
 
Perinteisen polttimon teho
LED-lampun valovirta
 15 W
100 - 150 lm
 25 W
 225 - 275 lm
 40 W
 450 - 500 lm
 60 W
 750 - 800 lm
 80 W
 900 - 1 000 lm
 100 W
 1 200 - 1 300 lm
 125 W
 1 700 - 1 800 lm
 150 W
 2 100 - 2 200 lm
 
Tässä taulukosta näet mitkä valotehot vastaavat eri valonlähteitä.
 
Ohjeellinen kirkkaus
Klassinen polttimo
 Halogeeni polttimo

Energiansäästöpolttimo
(kompakti loisteputki)

LED-polttimo
 500 lumeenia
 40 W
 35 W
11 W
 7 W
 750 lumeenia
 60 W
 42 W
15 W
 9 W
 1300 lumeenia
 100 W
 70 W
 23 W
 15 W
 

Valon väri (värilämpötila)

Värilämpötila ilmaisee tietyn valaisimen lähettämän värin. Luku ilmoitetaan Kelvineissä (K) ja vaihtelee välillä 1800–16 000 K. Jokaisella valotyypillä on erilainen väri. Jotkut valaisimet ovat sinisempiä, toiset kellertäviä tai punertavia. Yksinkertaisesti sanottuna, mitä korkeampi lämpötila (enemmän kelvinejä), sitä kylmemmän valon havaitsemme (enemmän valkoisesta siniseen) ja mitä vähemmän kelvinejä, sitä lämpimämpi ja tummempi valo on. Selvennyksenä esimerkiksi kynttilän tai hehkulampun valo on kellertävää ja niiden lämpötila on välillä 1200–3500 K. Keskipäivän päivänvalon ja strobovalon lämpötila on noin 5000–7000 K. Pilvisellä taivaalla ja täydellä kirkkaudella valo saavuttaa korkeimmat lämpötilat, noin 8500–12000 K.
 
Erotamme kolme valon perustyyppiä:
  • Lämmin valkoinen (2 700–3 500 K)
  • Päivänvalo valkoinen (4 500–6 500 K)
  • Kylmä valkoinen (6500–9000K)                                                                        
Toisin kuin perinteisissa polttimoissa, kromaattisen lämpötilan määrittäminen on suhteellisen vaikeaa. Siksi alue, jolla LED-polttimo yleensä valaisee ilmoitetaan.


LED-polttimoita on saatavilla useissa väreissä. Väriin vaikuttaa se, millainen puolijohde LED-polttimossa on. Tuloksena syntyvä väri johtuu vapautuvista fotoneista - sininen valo syntyy vapauttamalla suurta energiaa, punainen valo päinvastoin vapauttamalla vähän energiaa. LEDit ovat yksivärisiä, mikä tarkoittaa, että ne säteilevät vain yhtä valoa (hallitseva aallonpituus). Huolimatta laajasta värivalikoimasta, LEDit eivät voi suoraan säteillä valkoista väriä. Tämä saavutetaan yleensä sekoittamalla värejä tai fotoluminesenssillä (kyky säteillä valoa). Tämän ansiosta LED-valaisimissa valkoista valoa on saatavana useissa värilämpötiloissa.


 
barevná teplota
 
Kolme valon perustyypin käyttöä

Jokaisella värillä on erilainen vaikutus meihin. Jotkut värit rauhoittavat, toiset herättelevät. Siksi on erittäin tärkeää miettiä minkä värisen valaistuksen valitset.

Yleisesti:

Lämmin valkoinen sopii parhaiten makuuhuoneeseen, olohuoneeseen tai lastenhuoneeseen. Se näyttää miellyttävältä ja kodikkaalta sekä herättää hyvinvoinnin tunnetta. Tämä väri on lähinnä klassista hehkulamppua, se tuottaa lämpimän keltaisen värin, joka voi väsyttää silmiä ja laittaa sinut nukahtamaan.

Päivänvalo valkoinen on samanlainen kuin päivänvalo, se ei väsytä silmiä niin paljon ja soveltuu siksi työhön tai muuhun toimintaan. Voit laittaa sen keittiöön, työhuoneeseen, kylpyhuoneeseen, eteiseen tai yleensä paikkoihin, joissa ei ole päivänvaloa.

Kylmää valkoista käytetään enemmän teollisuusrakennuksissa tai sairaalatiloissa kuin kodin sisätiloissa. Valo on sinertävä, luonnoton ja näyttää liian kylmältä.

Edellä mainittu ei ole kuitenkaan sääntö. Koska kyseessä on yksilöllinen asia, valitse itseäsi miellyttävät värit. Huomaa myös, että polttimon suojus vaikuttaa valon väriin. Jos ostat polttimon, jossa on maitomainen kuori, on selvää että sen vaalea väri eroaa kirkkaalla kuorella varustetun lampun väristä. Kuoren maitolasi muuttaa LEDin lähettämän valon väriä. Himmeän kuoren etuna on, että se vähentää valon terävyyttä ja sen ansiosta polttimoa voidaan käyttää kattovalaisimena eli myös valaisimissa, joissa ei ole suojakuorta tai varjostinta.

Värintoistoindeksi (Ra)

Tärkeä valonlähteen indikaattori on myös värintoistoindeksi Ra (CRI - värintoistoindeksi), joka on arvio värin toistuvuudesta. Tämä tarkoittaa, että polttimo auttaa meitä näkemään asiat niiden luonnollisissa väreissä kirkkaaseen päivänvaloon verrattuna. Ra:n arvo voi olla 0-100, ja mitä korkeampi Ra-arvo sitä luonnollisempi värintoisto. Tätä ominaisuutta arvostetaan esimerkiksi keittiössä, kylpyhuoneessa, mutta myös toimistoissa, studioissa jne.

 
zarovky 

Valonhajonta (säteen kulma)

Valonlähteen käytössä keskeisessä asemassa on valokulman arvo, mikä käytännössä tarkoittaa, että mitä suurempi kulma on, sitä suurempi alue valaistaan valaisimella. Säteen kulma kertoo kuinka leveä valon kartio tulee olemaan. Suurin valovoima on keskellä valokartiota, eli mitä lähempänä reunaa sitä pienempi valovoima. Valokartion reunalla se on noin 50% suurimmasta voimakkuudesta, joten säteen kulmaa kutsutaan joskus puolikirkkauskulmaksi.
 
LED-polttimoilla tämä vaihtelee välillä 5° ja 360° (vain uusimmilla tuotteilla). Mitä enemmän asteita (mitä suurempi säteen kulma on), sitä enemmän se loistaa sivuille. Pienempi valokulma, esimerkiksi 45°, soveltuu tietyn paikan valaisemiseen (sopivat lamppuihin tai kattokruunuihin pöydän yläpuolelle, ja kohdepolttimot joiden valokulma on 30-60°, jotka saattavat muistuttaa tehokkaita heijastimia sopivat myös paikkoihin), valaistaksesi suuremman alueen valitse lamppu, jonka valohajonta on 120 ° tai enemmän.

Polttimon himmennettävyys

Erittäin hyödyllinen toiminto on polttimon himmennettävyys, jonka avulla voit asettaa ja muuttaa valaistuksen voimakkuutta tilanteen tai sen hetkisen mielialan mukaan. Jokaisella himmennettävällä valonlähteellä on oltava sopiva himmennin.


Tavalliset LED-polttimot eivät ole himmennettäviä, joten jos haluat käyttää himmennystä, sinun täytyy ostaa himmennettävä LED-polttimoa vastaava himmennin, joka on järjestelmä suunniteltu ohjaamaan ja himmentämään LED-valaistusta, LED-nauhoja ja LED-paneeleja. 230 V:n LED-lamppujen himmentämiseen voidaan käyttää vain himmennettäviksi merkittyjä. Muita 12–24V: n lähteillä toimivaa LED-valaistusta voidaan lisäksi muuttaa korvaamalla virtamuuntaja himmennettävällä lähteellä, ellei sitä ole jo tehtaalla muutettu. Kokonaisvaltaiseen hallintaan tarvitaan myös himmennin-vastaanotin, joka on yhteydessä kaukosäätimeen ja himmennettävään virtalähteeseen. Tämä vastaanotin voi olla osa ohjainta tai tehomuuntajaa. Ohjain - lähetin voi olla kauko-ohjattava (seinä/käsi) tai sinulla saattaa olla mahdollisuus ohjata himmennystä puhelimien tai tablettien kautta, jotka toimivat Wi-Fi-yhteydellä on Android- ja iOS-järjestelmissä. Manuaalisten himmentimien kohdalla on hyvä selvittää, voiko annettu himmennin keskustella valitun LED-valaistuksen kanssa.

 
Toisin kuin klassiset lamput, himmennettävä LED-polttimo ei muuta valon väriä kun syöttövirta vähenee.


stmívatelnost 

LED ja dynaamiset ominaisuudet

Yksi LED-valojen suurimmista eduista on se, että niitä on saatavilla useissa väreissä ja ne voivat lähettää valoa halutulla värillä ilman värisuodattimia. Diodeja voidaan himmentää tai kirkastaa jatkuvasti, ja kolmen LED-perusvärin - punaisen, vihreän ja sinisen (RGB) yhdistelmän ansiosta on mahdollista saavuttaa erilaisia houkuttelevia dynaamisia valotehosteita, kuten värien sekoitukset tai valoympäristön muutokset (voidaan käyttää sisällä ja ulkona). Yleisimmin käytetyt värit ovat valkoinen, sininen, punainen, vihreä ja keltainen.
 
Yhdistämällä keltainen, valkoinen ja sininen (AWB) voit luoda oman päivänvalon jäljitelmän. Sinulla on myös mahdollisuus vaihtaa valkoisen valon (ns. dynaaminen valkoinen) sävy kylmästä lämpimään ja vaikuttaa valon hajontaan. Digitaalinen valaistus toimitetaan yleensä näiden valojen kanssa ja niissä on esiasetetut toiminnot, joiden avulla erilaisia värisiirtymiä ja tehosteita voidaan yleensä muuttaa.


led pasek 

LED -polttimoiden suunnittelu ja käyttöikä

Jäähdytys
Toisin kuin volframipolttimoissa tai pienloistelampuissa, LED-tekniikkaa ei jäähdytetä lämpösäteilyllä, vaan se tarvitsee jäähdyttimen lämmön johtamiseksi ilmaan. LEDit ovat suhteellisen herkkiä kuumentumiselle, joten jos sijoitat ne valaisimeen jonka ilmavirta on rajattua, voivat polttimot ylikuumentua ja himmetä ajan myötä. Tämän takia, jos haluat saavuttaa niiden maksimi käyttöiän, on tärkeää miettiä LED-polttimoiden jäähdytystä, etenkin LED-lamppuissa, joiden kulutus on yli 3 W. Ledeissä joiden tehonsyöttö on yli 0,5 W, lämmönpoistopinta on yleensä jo mukana tuotteessa.
 
Materiaali
LED-polttimoa valittaessa kannattaa ottaa huomioon myös materiaalityyppi, josta LED-polttimo on valmistettu. Enimmäkseen halvimmissa LED-polttimoissa,   joiden kulutus on enintään 3 W, käytetään lasia tai muovirakennetta (on myös lämpöä johtavia muoveja). Kuori ei kuitenkaan salli riittävää lämmönpoistoa, joten jos haluat että tällainen polttimo palvelee sinua hyvin ja pitkään, tulisi sinun sijoittaa se paikkaan missä paloaika on lyhyt. Sitä vastoin alumiini- tai keraamiset rakenteet ovat ihanteellisia LED-polttimoille, joilla on suurempi kulutus ja pitkä jatkuva paloaika. Nämä materiaalit mahdollistavat tehokkaan jäähdytyksen. Niitä käytetään kotitalouksissa, mutta myös kaupallisissa tiloissa kuten näyteikkunoissa, varastoissa, toimistoissa jne. Nämä materiaalit ovat kalliimpia, ja takaavat LED-lähteen maksimaalisen vaikutuksen ja käyttöiän. Valovoiman väheneminen ajan myötä on vähäistä.

Pistoke / kierre

Polttimoa valittaessa on tärkeää keskittyä lampun hopeapäähän - pistorasiaan / kierteeseen, joka sopii valaisimen pistorasiaan ja siirtää sähköä sähköverkosta polttimoon. Tämän pistokkeen on tietysti vastattava valaisinta.
 
On olemassa suuri määrä erityyppisiä ja -muotoisia pistorasioita, joista osaa käytetään useammin, toisia vähemmän. Yleisimmin käytetty lanka on tyyppiä E27 (klassinen iso lanka), sitten E14 (klassinen pieni lanka), GU10 (kohdevalo) tai MR16 (12 V kohdevalo).
 
Nykyään saat LED-lähteitä, joissa on käytännöllisesti katsoen kaikenlaisia pistorasioita, joita esiintyy myös tavallisissa lampuissa, joten ne on mahdollista vaihtaa ilman ongelmia. Löydät lisää valonlähteen virtalähteestä ja tarkempaa tietoa käytetyimmistä pistorasioista verkkokaupastamme.

Polttimot ja energiatehokkuus

Jokainen EU:ssa käytetty valonlähde on varustettava energiamerkinnällä, johon on merkitty seitsemän eri väriä vaihtelevaa energialuokkaa ja joka määrittää, kuinka taloudellinen lähde on = kuinka paljon sähköä se kuluttaa. Taloudellisin on tummanvihreä energialuokka A ++, joka sisältää LED-polttimot, mutta voit säästää merkittävästi, kun jokainen lähde kuuluu ryhmän A vihreään energialuokkaan. Päinvastoin, energiaintensiivisimmät ja epäekonomisimmat lähteet voivat olla löytyy hyvin alemmasta luokasta E, joka on merkitty punaisella. Esimerkiksi tavalliset klassiset polttimot kuuluvat tähän luokkaan. 
 
Uutuusmerkinnöissä on merkintä koskee myös valaisimia. Esimerkiksi lampun tai kattokruunun etiketti kertoo meille laitteen energian intensiteetistä (minkä valonlähteiden kanssa valaisin voi toimia) ja mikä on valaisimen myyntiin käytetyn valonlähteen energialuokka. Valaisimen energiamerkintä ilmoittaa kuitenkin meille myös, jos valaisimessa on valonlähteitä, joita ei voida vaihtaa (yleensä LEDit).

 
energeticky stitek 

Sähkönkulutuksen laskeminen

Kulutettu energia on erittäin tärkeä ja olennainen parametri, joka varmasti kiinnostaa jokaista kuluttajaa. Kuvaamme seuraavaksi tarkemmin, kuinka voit laskea poltimoiden käyttökustannukset. Laskeminen on melko helppoa ja tarvitset vain muutaman perustiedon.
 
Sinun on tiedettävä tietyn lähteen (tässä tapauksessa polttimon) virrankulutus, jonka mittayksikkö on wattia, ja myös aika, jonka lähde on kytketty verkkoon = kuinka kauan hehkulamppu palaa. Sitten kerrot syötetyn tehon ajalla (tuntien lukumäärä, jonka ajan lamppu otti virtaa sähköverkosta). Jos lamppu on merkitty esimerkiksi "12 W", se tarkoittaa, että sinun on käytettävä tunnin 12 W:n valaistusta yhden tunnin ajan, mikä kuluttaa 12 wattituntia (Wh). Teho- ja kulutustiedoissa käytetään usein 1 kW (1000 W) ja 1 kWh (1000 Wh) yksikköä.

Kaava 100 W:n hehkulampun sähkönkulutuksen käyttötuntia varten näyttää tältä:
 
100 (W) x 1 (tunti) = 100 Wh = 0,1 kWh
 
Jos haluamme nyt laskea kuinka paljon se maksaa vuodessa, sähkön hinnalla 0.05 EUR/ 1 kWh:
 
Koko päivän käyttö
0.1 kWh x 24 tuntia= 2.4 kWh x 0.05 EUR =  0.12 EUR
 
Ympärivuotinen käyttö
2.4 kWh x 0.05 EUR = 0.12 EUR x 30 päivää= 3,6 EUR/ kuukaudessa x 12 = 43,2 EUR / vuodessa. 
 
Vertailun vuoksi teemme saman laskelman 15 V:n LED-polttimolle, joka vastaa klassista 100 V:n lamppua.

Ympärivuotinen käyttö
0.36kWh x 0.05 EUR x 30 päivää x 12 kuukautta = 6,48 EUR/ vuodessa
 
Myös tässä voit nähdä valtavan eron klassisen polttimon ja LED-polttimon hinnoissa. Joten korkeammasta ostohinnasta huolimatta investointi LED-polttimoon kannattaa korkean kirkkauden, vähäisen kulutuksen ja pitkän käyttöiän takia. Seuraavaksi lisätään ohjeellinen taulukko vertailemaan vuosittaisen toiminnan kustannuksia eri tekniikoille.

 
Lampun tyyppi
 Ostohinta
 Lifespan
Power input
Price / 1 year
Klassinen
 1,5 EUR
 1 000 h.
 60 W
 2 6,74 EUR
Halogeeni
 8,5 EUR
 2 000 h.
 40 W
 2 1,17 EUR
Energiasäästö
 13,9 EUR
 8 000 h.
 15 W
 9,13 EUR
LED
 25,0 EUR
 15 000 h.
 9 W
 6,31 EUR
 
Löydät suurimman osan kuvaamistamme parametreista polttimon pakkauksesta, joten kiinnitä erityistä huomiota lukiessasi sitä. Lisätietoja polttimopakkausten tiedoista täältä.

Tarjouksestamme löydät yllä kuvattujen polttimoiden lisäksi myös loisteputket, LED-loistelamput, vintage-lamput, älykkäät lamput, mutta myös erikoishehkulamput, kuten kryptonilamput, kodinkoneissa tai uunissa käytettävät lamput, jotka soveltuvat esimerkiksi sähköuuneihin, LED-lamput ja niin edelleen. 
 
 Toivomme, että annetuista tiedoista on hyötyä sinulle ja että saat sipulisi täsmälleen räätälöityjä niiden ansiosta. Jos sinulla on kysyttävää tai lisätietoja, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä täällä. Olemme täällä sinua varten!

Autor článku:

Karoliina
Karoliina Asiakaspalveluasiantuntija

Karoliina ei ole vain asiakaspalveluasiantuntija, vaan myös modernin LED-valaistuksen harrastaja. Hänen artikkeleissaan neuvotaan kuinka voit säästää sähköä tai kuinka valitset oikean hehkulampun. Hän antaa sinulle myös vinkkejä talon ja puutarhan perusteelliseen valaisemiseen.

Kysy mitä vain

Karoliina

Autamme sinua valinnassasi sekä kaikissa teknisissä ongelmissa.

(09) 42722263 (ma-pe, 7:00-15:30).

Kysy
 
 
 
 

LIITTYVÄT tuotteet

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietoja henkilötietojen käsittelystä. i