Maksimoi aurinkopaneelien hyödyt | Valomania
Levý banner
Pravý banner
Valikko


0 0,00
99 lisää ilmaiseen toimitukseen
Kategoria

Maksimoi aurinkopaneelien hyödyt

Uutiset ja ilmoitukset

Karoliina

Aurinkopaneelien teholla, koolla ja lukumäärällä on suuri vaikutus siihen, kuinka suuren osan sähkönkulutuksestasi se pystyy kattamaan.

Aikaisemmissa sarjamme artikkeleissa aurinkosähköstä selitimme eroja monokiteisten ja polykiteisten aurinkopaneelien välillä ja kävimme yksityiskohtaisesti läpi aurinkopaneelien sijoittamisen mahdollisuudet. Tämän päivän artikkelissa tarkastelemme lähemmin muita tärkeitä tekijöitä, joita on harkittava aurinkokennojen hankinnassa. Keskustelemme niiden suorituskyvystä, koosta ja määrästä.


Aurinkopaneelien suorituskyky

Aurinkosähköjärjestelmän suorituskyky riippuu useista tekijöistä, joista yksi on aurinko. Kun aurinko paistaa, maapallon pinnalle tulee noin 1 kW aurinkoenergiaa neliömetriä kohti. Aurinkosähkö pystyy muuttamaan noin 17 % tästä energiasta sähköksi. Tämä suorituskyky mitataan yksiköissä wattipeak (Wp) ja se kertoo, kuinka monta wattia aurinkopaneeli tuottaa, kun se on täysin valaistu auringonsäteillä. Havainnollistaaksemme: kolme tai neljä aurinkopaneelia pystyy tuottamaan noin 1 MWh sähköä vuodessa. Nykyinen suorituskyky riippuu erityisesti kahdesta tekijästä:

Aurinkoisuus – alhaisemmalla auringonvalon määrällä tuotettu sähkövirta laskee. Korkean pilvisyyden aikana paneelin suorituskyky voi laskea jopa 95 % ihanteellisesta tilasta. Aurinkosäteilyn määrä vaihtelee vuodenaikojen ja maantieteellisen leveyden mukaan. Paremmat olosuhteet löytyvät eteläisestä ja keskisestä Euroopasta, kun taas huonommat olosuhteet vallitsevat esimerkiksi Skandinaviassa.

Lämpötila – Korkea lämpötila ei automaattisesti tarkoita suurempaa aurinkopaneelien suorituskykyä. Ihanteellinen lämpötila on noin 25 astetta Celsius-astetta. Kuumina kesäpäivinä, jolloin lämpötila voi nousta jopa 50 asteeseen Celsius-asteeseen, aurinkosähkön hetkellinen suorituskyky voi laskea jopa 20 prosenttia. Alhaisempaa suorituskykyä on odotettavissa erityisesti talvikuukausina.



Aurinkopaneelien koko

Valikoimastamme löydät aurinkopaneeleja eri kokoisina. Yleisimpiä mittoja ovat korkeus 170 - 230 senttimetriä, pituus 100 - 115 senttimetriä ja leveys noin 3 - 4 senttimetriä. Tavallisen paneelin standardipinta-ala vaihtelee 170 - 265 neliösenttimetrin välillä. Pienemmän pinnan paneelien tehokkuus on noin 17 % ja suurempien paneelien noin 21 %. Asennuksen ja katon kuormituksen yhteydessä on otettava huomioon, että aurinkopaneeli ei ole kevyt, se painaa keskimäärin 20 - 30 kilogrammaa.

Aurinkopaneelien lukumäärä

Kun päätät hankkia aurinkopaneeleja, kokonaismäärään vaikuttavat pääasiassa kaksi tekijää: käytettävissä oleva tila ja aurinkosähköjärjestelmäsi vaadittu teho. Pätee yksinkertainen sääntö: mitä enemmän paneeleja asennat, sitä suuremman tehon voit saavuttaa. Yksi aurinkopaneeli voi tuottaa noin 250 - 450 kilowattituntia sähköä vuodessa. Yksinään se pystyy kattamaan energiankulutuksen vuoden aikana säästeliään jääkaapin ja astianpesukoneen yhteensä.



Aurinkopaneelien vuotuisen sähköntuotannon karkea arvio

Ottaen huomioon yhden aurinkopaneelin keskimääräisen vuosituoton 300 Wp, voimme helposti arvioida koko järjestelmän tehon vuodeksi paneelien lukumäärän perusteella:

paneelien lukumäärä

järjestelmän vuotuinen tuotanto

1

300 Wp, 0,3 MWh

3

900 Wp, 0,9 MWh

6

1 800 Wp, 1,8 MWh

9

2 700 Wp, 2,7 MWh

12

3 600 Wp, 3,6 MWh

15

4 500 Wp, 4,5 MWh

20

6 000 Wp, 6 MWh


Enimmäisteho ilman lisenssin tarvetta

Kun hankit enemmän aurinkopaneeleja, kotitaloutesi lähestyy merkittävästi energian omavaraisuutta erityisesti maaliskuusta marraskuuhun, jolloin aurinkopaneelien sähköntuotanto on parhaimmillaan. Muista kuitenkin, että aurinkovoimalan tehon ei tulisi ylittää 10 000 Wp: tä, eli 10 kWp. Tämä vastaa suunnilleen 33 aurinkopaneelia. Tähän rajaan ei liity lisenssin hankintavelvollisuutta aurinkovoimalan käyttöön. Saman rajan (10 kWp) ylittävälle aurinkovoimalalle myönnetään myös tulojen verovapaus, jos haluat toimittaa sähköä jakeluverkkoon.

Laske ja harkitse myyntiä jakeluverkkoon

Kun harkitset aurinkopaneelien määrää, kokoa ja suorituskykyä, suosittelemme myös tarkastelemaan sähkönkulutuksen tietueita viime vuosilta. Harkitse myös, haluatko myydä osan aurinkoenergiasta jakeluverkkoon. Yläpuolella olevan taulukon avulla voit helposti laskea, kuinka suuren osan kodin sähkönkulutuksesta aurinkovoima pystyy kattamaan.

Autor článku:

Karoliina
Karoliina Asiakaspalveluasiantuntija

Karoliina ei ole vain asiakaspalveluasiantuntija, vaan myös modernin LED-valaistuksen harrastaja. Hänen artikkeleissaan neuvotaan kuinka voit säästää sähköä tai kuinka valitset oikean hehkulampun. Hän antaa sinulle myös vinkkejä talon ja puutarhan perusteelliseen valaisemiseen.

Kysy mitä vain

Karoliina

Autamme sinua valinnassasi sekä kaikissa teknisissä ongelmissa.

(09) 42722263 (ma-pe, 7:00-15:30).

Kysy
 
 
 
 

Copyright © 1994 - 2024 Donoci s.r.o. Kaikki oikeudet pidätetään. Tietoja henkilötietojen käsittelystä. i